Ja, vilka är vi i "Get in line". En nybildad förening som dansat linedance i 10 år. Förvirrande? Vi tar det från början. 

Första gången vi kom i kontakt med  linedance var på en Squaredans Jamboree -95. Callern, Mike Sikorsky, lärde ut några danser på skoj, och Kjell och Göran tände direkt på dansformen. Jag, Lena, och Linnea var dock lite mer kallsinniga.

Vi dansade trots det lite sporadiskt fram till hösten -98. Då var det lite fler squaredansare som blev intresserade, bl.a. Eva Whalstedt, så vi började dansa regelbundet i Bruksgården i Björneborg. Men vi kände oss lite ensamma, så i början på -99 ringde Kjell runt lite för att få kontakt med andra dansare. Efter många ofruktbara samtal fick han Sten Jansson i Otterbäcken på tråden.

De pratade och pratade, och efter drygt en timme hade de bestämt att Sten och Ewa skulle komma med sitt gäng till oss. Sen blev det dansa av ! Hela våren hjälptes Sten och Kjell åt att lära ut danser, och under sommaren alternerade vi mellan Skagersvik och Björneborg i vår dansiver. Sten och Ewa hade kontakt med andra klubbar, så vi var mycket till Kicking Bulls och lärde oss massor.
Så i februari 2000 kände vi oss mogna att ha en "Prova på" i Danzmäztarns lokaler. Efter styrelsebeslut hos "The Bear Dancers" kunde vi dra igång.


Vad nervöst det var ! Skulle det vara något intresse ?
Det kom 70 stycken !!! Vi skulle ju bara kolla intresset, men det var bara att dra igång kurser direkt. Kjell och Sten blev klubbens första linedanceinsruktörer.


I Mars samma år hade vi en "Prova på" till, och då kom 40 st. nya dansare. Den 29 april hade vi vår första stora inbjudningsdans på Borgen i Björneborg. Vi var 120 dansare, och det var rekordvärme ute, 25 grader. Denna dans är nu känd under namnet "Påskdansen", och körs varje år.


Sen har det rullat på med nya instruktörer och dansare, vi får ca. 50 nya dansare varje höst men det slutar alltid folk, så vi är runt 115 st. i klubben. På våren 2008 beslöt vi att bilda en egen förening och gå ur "The Bear Dancers". Vi ville utveckla verksamheten ytterligare, och bara satsa på Linedancen. Vår nya egna lokal har tagits i bruk.


Det är där vi står nu. Att några eldsjälars intresse kunde leda till allt detta!

/Lena Magnusson

______________________________

Här fortsätter berättelsen:

Vi är nu framme vid 2008 och till vår förfäran ska vårt underbara dansställe "Danzmästaren" där vi hyr danslokal säljas. De nya ägarna ska driva butik med försäljning av mopeder och tillbehör till motorcyklar/cross/mopeder.

Vårt fina parkettgolv ska förstöras.......vi erbjuds en trång lokal en våning upp som vi dansar i en tid medan letandet pågår förfullt. Den dåvarande styrelsen hittar en lokal högst upp på vinden i "Landahuset" där musikskolan håller till. Hyresvärden erbjuder sig att bygga en danslokal där till oss. Det finns nämligen inget golv, bara isolering, bjälkar och totalt mörker. Allt löser sig och vi flyttar dit. Tyvärr motsvarar ju den nya lokalen inte alls den andra.....Den är halva ytan och vi är många dansare. Den har låg takhöjd, inga fönster och känslan är inte bra alls. De följande åren droppar dansare av rejält och t om instruktörerna KÄRNAN i det hela försvinner en efter en.

Vi går från att vara 6 instruktörer i Linedance till 2.

Vi är nu framme vid 2012 och befintliga styrelsen jagar med ljus och lykta för att hitta någon annan lokal, vi vill hitta dansglädje och trivsel. Mot slutet av 2012 har vi hittat rätt! Hall Golvs fd butikslokal, ägs av Kristinehamnsbostäder. Vi tittar på den och ser en stor potential i den, inga trappor, egen WC allt privat utan att dela. Fanns ett problem: golvet......dansgolvet var i 3 olika material och avdelat med lister. Det berodde såklart på att det varit de olika avdelningarna i en butik. Vi hade turen att kunna komma till en lösning med bostadsbolaget samt att det var en stor investering föreningen valde att göra: lägga ett nytt parkettgolv i hela lokalen. Till rivning hade vi hjälp av eldsjälar i föreningen, som även ställde upp och måla alla väggar. Vi hade även sponsorer vi är evigt tacksamma!

I januari 2013 var det inflyttningsklart! Under den tiden hade även flera tankar grott hos mig: hur ska vi få föreningen att växa?? Vi hade gjort en stor satsning och det enda vi hade på schemat var 3 kurser Linedance och en vikande medlemsskara. NU hade vi dessutom ett nytt hyresavtal på tre års hyreslöfte. Jag hade hållit på med Zumba sen det kom till Värmland 2010 och var fast. Zumba var något som 2009 tog sverige med storm och bara ökade, det hade tyvärr på sina håll tagit av Linedance. Det var dock inte fallet hos oss, medlemmarna hade redan lämnat oss. Sagt och gjort så bestämde jag mig tillsammans med min svägerska för att ta steget och ta Zumbalicens dvs bli instruktörer. I februari 2013 hade föreningen nu 2 Zumbainstruktörer och vi hade ett pass i veckan, vi kämpade med ibland en liten skara på tre deltagare till tio. Men gav aldrig upp ställde aldrig in. Utökade med en dag till och under hösten 2013 gick det bättre och bättre.

Så här står vi nu: en förening med Linedance och Zumba och har tackvare att vi varit öppna för förändringar och nya instruktörer fått ett uppsving vi inte trodde var möjligt. Våra medlemmar är allt från barn i treårsåldern till hurtiga pensionärer i sjuttioårsåldern!

 

Vid tangentbordet:

Camilla Zettergren

 

 

 
 
 
 

2018-11-04

Till minne av Sten Jansson Sten, du fattas oss... Det är ju tack vare dig som vi dansar linedance i Kristinehamn med omnejd. Du var med och startade upp "Get in Line", gjorde vår logga och hade ett stort engagemang för föreningen. Som människa och instruktör var du ödmjuk, lågmäld, social och vansinnigt rolig . Som vi har skrattat ihop ! Jag säger bara -Jackipotti (internt Sten-Lena skämt), vad vi skrattade på linedance resan till Finland, du och jag. Räckte att vi tittade på... varandra resten av båtturen, så började vi skratta. Vem minns heller inte "Man in black" på tävlingen i Stockholm. Fem karlar med attityd, ni vann inte, men var helt klart publikfavoriter. Du gillade danser i up tempo med några spektakulära steg och våra ungdomar bara älskade dina danser. Vi kommer alltid att sakna dig, och våra tankar går till Ewa. Vila i frid Sten

Get In Lines dansare via: Kjell & Lena Magnusson